2015. február 24.

Terhességi csíkok - Csak azt NE! Vegyük fel a harcot a terhességi csíkok ellen a természet erejével!

Első gyermekemmel voltam várandós, amikor egy újságcikk felkeltette a figyelmemet,  hogy a hagyományos, nem biokozmetikumok nagyon sok egészség- és környezetkárosító összetevőt tartalmazhatnak. Én naivan -a cikk majd különböző natúrkozmetikai könyvek elolvasása előtt- azt hittem, ha egy krémet kismamáknak vagy babáknak szánják, akkor az biztos nem tartalmaz semmi káros anyagot... Hát csalódnom kellett! A terhesség legelején elkezdtem terhességi csíkok elleni krémet keresni, akkor már annak tudatában, hogy attól hogy egy krémre rá van írva nagy betűkkel, hogy 'hipóállérgén' vagy 'bőrgyógyászatilag tesztelt' az nem azt jelenti, hogy nincs benne rákkeltő, hormonháztartást befolyásoló vagy más káros összetevő  :-(





Találtam pár drága, márkás krémet, de sajnos mind tartalmazott pl. kőolajszármazékot (Paraffinum Liquidum, Paraffin, Paraffin Oil/Wax, Mineral Oil/Wax).
Ekkor érett meg az elhatározás, hogy saját kezembe veszem az ügyet, és valami természetes alternatívát keresek. Hallottam, olvastam, hogy a növényi olajok kiváló bőrápolók és segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát, ami a várandósság időszakában elengedhetetlen.

Sok kutatás és kísérletezés után rátaláltam a 3 csodaösszetevőre:

  1. Shea vaj
  2. Édes mandulaolaj
  3. Kalabafaolaj
Ezek a növényi olajok telítetlen zsírsavakban és A, B, E  vitaminokban gazdag olajok, melyek megakadályozzák a bőrsejtek vízvesztését, megelőzve így a striák kialakulását.

Én ezt a három természetes összetevőt használtam végül mindhárom terhességem alatt, és szerencsére megúsztam terhességi csíkok nélkül! :-)





Szeretném Veled is megosztani bevált a receptjeinket, hátha Te is hasonló cipőben jársz. A három recept bármelyikét alkalmazhatod, akár felváltva, de magukban kiválóan megállják helyüket, és jól hidratálják bőrünk.

1, Shea vaj vagy mandulaolaj magában:


Melegíts fel a tenyeredben 1-2 mogyorónyi shea vajat vagy néhány csepp mandulaolajat és óvatos mozdulatokkal kend felszívódásig a has, mell, derék tájékát.

2, Shea vajas habkrém mandula- és kalabafaolajjal:


4 evőkanál shea vaj

1 evőkanál mandulaolaj
1 evőkanál kalabafaolaj

A shea vajat tedd egy tálba és villával vagy mozsárban törd át. Az olajokat öntsd hozzá, majd egy habverővel keverd habosra. Alig néhány perc az egész folyamat és lágy, tejszínhab-állagú lesz a krémed.
Ezután tedd egy régi, megüresedett krémed tégelyébe, amit előtte gyógyszertári alkohollal kifertőtlenítettél.


Használd napi két alkalommal vagy felváltva mandulaolajjal. Óvatosan, felszívódásig masszírozd a has, derék, comb és mell tájékán.



3, Mandula és kalabafaolajból készített szépségolaj:


3 evőkanál mandulaolajat keverj össze 2 evőkanál kalabafaolajjal, az így kapott készítményből minden alkalommal használj pár cseppet az érintett területere.


Persze a külső ápolás mellett ne feledkezzünk meg, hogy mennyire fontos a helyes táplálkozás. Figyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, fogyasszunk esszenciális zsírsavakban gazdag olajokat (argán, len, szezám, repce...) Iktassuk be étrendünkbe a hántolatlan gabonaféléket, mint a tönkölybúza, árpa, rozs, zab, köles, vagy a gabonák közé sorolt hajdina, melyekben valóságos kincsek rejlenek. És persze kerüljük a cukor, vörös húsok és tejtermékek túlzott fogyasztását. (Itt megtalálod egy korábbi blogbejegyzésünk 10 élelmiszerrel, melyek elengedhetetlenek bőrünk szépségéhez.)

És íme egy igazán egészséges reggeli turmix recept:

5 szem mogyorót, diót vagy mandulát
2 szárított fügét
1 evőkanál lenmagot vagy szezámmagot este tegyél egy pohár vízbe ázni.

Másnap reggel turmixolj össze egy mangót és egy banánt, valamint ez előző este beáztatott magvakat (a vizet öntsd le róla).

Ez a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli turmix bármely idén gyümölcsből elkészíthető, egészséges és finom reggeli!


Hogy a mandulaolajat még mire használhatod terhesség alatt és kisbabádat ápolására, a következő bejegyzésben megtudhatod!


Várjuk tapasztalataitokat és recept ötleteiteket! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése