2015. március 3.

Határozzuk meg együtt a bőrtípusod!


Te is jártál már úgy, hogy megvettél a reklámok hatására egy krémet, vagy arcápolót, viszont a csodaszer közel sem hozta azt az eredményt, amit ígért? Vagy éppen azt gondolod, hogy erősen száraz a bőröd és a rákent készítmények nem érnek semmit? Itt az ideje, hogy rendet tegyünk…a krémek között is.

Mint tudjuk, a bőrtípus többféle lehet: zsíros, problémás, vegyes, normál vagy száraz. Ezen túlmenően oda kell figyelni még egy tényezőre, nevezetesen, hogy milyen érzékeny a bőröd, mennyire reagál a külső hatásokra. Fontos még meghatározni a bőr hidratáltsági szintjét is, azaz, hogy dehidratált –e vagyis szűkölködik a nedvességben, mely kellemetlen, húzódó érzést okoz.

A bőrtípus helyes meghatározásához először is tisztítsuk meg alaposan a bőrünket mindenféle szennyeződéstől, sminktől. Mi ehhez a Cattier lágy tisztító habot javasoljuk.

Kellemesen lágy, szappanmentes formulája finoman tisztítja a bőröd, anélkül, hogy pH értékét megváltoztatná. A lemosás után pár csepp virágvizet permetezzünk egy vattakorongra és töröljük át vele az arcunkat. Használhatjuk a BioAngelica rózsavizét erre a célra; finom körkörös mozdulatokkal töröljük át vele az arcot. Amikor a bőr teljesen tiszta, nagyító tükör segítségével közelről vizsgáljuk meg a bőrt.

Nézzük meg alaposan a bőrfelszínt, milyennek tűnik? Vastag-e a felszíne? Jól láthatóak-e a pórusok? Tiszták a pórusok? Amennyiben úgy látjuk, hogy a pórusok láthatók és tiszták az orron, a homlokon és áll vonalában, a bőr pedig vastagnak tűnik, akkor nagy valószínűséggel normál bőröd van. Ha a T vonalban kicsit zsíros, máshol pedig tiszta, rugalmas bőröd, akkor vegyes bőrről beszélünk. (Legtöbb embernek vegyes bőre van)
Zsíros bőr meghatározása nagyon egyszerű: Miután letisztítottuk, várjunk 30 percet, majd vegyél elő egy papírzsebkendőt és helyezzük az arcunkra, finoman nyomkodjuk rá. Ha látsz a papírzsebkendőn zsíros foltokat, akkor a bőröd zsíros, vagy zsírosodásra hajlamos.
Ami az érzékeny bőrt illeti: nézd meg, hogy látsz-e pirosságot az orcák területén? Átütnek a vérerek az arcszínen? A hajszálerek összehúzódása és kitágulása okozza a bőrpírt, mely az érzékenység egyik jele. Ezen kívül a szem alatti kékes táskák/karikák is a bőr érzékenységét jelzik.

Fontos tudni, hogy a vegyes, zsíros bőr is lehet érzékeny. A krém vásárlásnál ezt a tényezőt is érdemes figyelembe venni.

És vajon mi a helyzet a száraz bőrrel? Valójában a száraz bőr rendkívül ritka! Száraz bőrről akkor beszélhetünk, ha bőr nagyon húzódik, ha hámlik, kis pikkelyek potyognak le róla, ha megdörzsöljük. A legtöbb esetben, amit  száraz bőrnek gondolunk az valójában dehidratált bőr! Ebben az esetben a bőr, mint a száraz, gyűrött papír meghajlik az ujjbegyek alatt, mikor masszírozzátok.
Ennek alapján természetesen fontos a bőrtípusnak megfelelő ápolást használni, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne essünk túlzásokba: a kozmetikai iparban nagyon gyakran marketing fogásokkal élnek, csak azért, hogy eladjanak valami újdonságot.

Figyeljük a krémek összetevőjét (INCI) és a legfontosabb, hogy ne tartalmazzon krémünk:

  • Kőolajszárzmazékot (paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil)
  • Parabént (metylparaben)
  • Illatanyagot (parfum): a bio minősítéssel NEM rendelkező kozmetikumokban általában ez szintetikus illatanyagot jelent. A bio minősítésű kozmetikumok INCI listáján is jelen lehet, de itt természetes illatanyagról van akkor szó, így nem káros.


Érdemes az ár/összetevők minőségének arányára is odafigyelni. Sokszor egy 30 000 Ft-os márkás krém semmiben nem különbözik egy sima Nivea-tól (ami  sajnos szintén kőolajszármazékokkal van teli)!
Az INCI listán kötelezően az az összetevő áll legelöl, amiből a legtöbb található a kozmetikumban. Így könnyen kiszűrhetjűk, hogy az esetleg "Argánolajos, anti-age krém"-ben, ha az argán olaj az INCI lista vége felé van, akkor csak egy marketing trükkel szeretnék eladni nekünk, az amúgy argánolajat alig tartalmazó krémet...

Járjunk nyitott szemmel, vizsgáljuk meg az összetevők listáját és ne dőljünk be a kozmetikai cégek marketing trükkjeinek :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése